SOBRE LA POLÍTICA SANITÀRIA

LA MOCIÓ DEL GRUP “PROGRÉS” DE SANTA COLOMA DE CERVELLÓ

El Grup polític “PROGRÉS” del govern municipal de Santa Coloma de Cervelló, proposa al Ple Municipal del juliol del 2021 una moció “PER DEMANAR LA NORMALITZACIÓ DE L’ACTIVITAT SANITÀRIA ALS CENTRES D’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE CATALUNYA“ que abasta un ampli vano de sol·licituds a la Generalitat de Catalunya, Departaments de Salut i de Drets Socials (anteriorment Treball, Afers Socials i Famílies), i una difusió de les sol·licituds tan a entitats polítiques, entre les que destaquen els grups parlamentaris, com a moviments socials.

Com que la proposta d’acord Tercer és de caire pressupostari, que no és competència dels Departaments de Salut i de Drets Socials, sinó de la Presidència del Govern de la Generalitat, del Departament d’Economia i Hisenda, i del Parlament, resulta oportú tractar aquest tema amb major profunditat.

ELS PRESSUPOSTOS AUTONÒMICS DE SANITAT

En el primer paràgraf de la moció apareix el lema polític que pretén ser un punt fort de la candidatura “Catalunya, En Comú Podem”: Revertir les retallades sanitàries derivades de la crisi del 2009, de les quals es culpa sempre la dreta i els qui li han donat suport, i per això la Sra. Jéssica Albiach en el debat electoral de RTVE del 31 de gener d’enguany ho va recriminar al Sr. Pere Aragonés: el govern del qual ell n’era el Vicepresident no les havia revertit i l’anterior al qual igualment hi participava ERC, tampoc.

Aquest lema electoralista ve de lluny i silencia dos fets que el fan fals:

  1. La retallada en sanitat del Pressupost del 2010, de més de 2.700 milions €, certament molt preocupant perquè el nou pressupost incloïa els nous fons provinents del nou i fallit estatut, correspon al Pressupost aprovat per la Llei 25/2009 del 23 de desembre presentat al Parlament de Catalunya pel Govern del tripartit presidit pel MHP José Montilla, amb la Consellera de Salut socialista la Sra. Marina Geli, aprovació pel ple parlamentari del 17 de desembre amb el rebuig total de totes les esmenes de l’oposició, que per tant porta la seva signatura i la del Conseller d’Economia socialista Sr. Castells, i que va aprovar-se gràcies als vots d’Iniciativa de Catalunya- Esquerra Unida avui més o menys refosos En Comú Podem.
  2. El Pressupost del 2009 que posa el nivell de la retallada posterior, significà per al Departament de Sanitat uns 12.000 milions €. El Pressupost del 2020 ha significat per al Departament de Sanitat més de 13.000 milions € incloent-hi els fons Covid.

Són dades, tant unes com les altres, comprovables en les hemeroteques, i en les webs de la Generalitat i estan a l’abast de qualsevol, pel que resulta exigible que tot representant polític les comprovi quan es vol dirigir a entitats, organismes i a les associacions més actives de la població. La insolvència de les propostes i dels comunicats dels representants danya profundament la confiança dels ciutadans en les institucions.

La ignorància, la confusió i la falsedat no poden ser els punts forts de cap formació política democràtica, perquè els encanteris ideològics disfressats de lleialtats vers la població més vulnerable, acaben afavorint sempre l’autoritarisme. És per això que a Europa hi ha un traspàs de vots tan fàcil com preocupant des dels partits de l’esquerra històrica als de la nova dreta ressuscitada sense tabús ni complexos de cap classe, i a Catalunya no som excepció i explica en part la força que aconseguí Ciudadanos i els nous incompliments dels repressors i demagogs socialistes.

Així doncs a part de modificar el preàmbul inacceptable per enganyós,  la proposta de l’acord tercer tal com està plantejada decau perquè no té cap contingut.

El problema de tot plegat és tot un altre: manca de rigor en el discurs polític que amaga la realitat de l’espoli econòmic que ens administra el Reino i que és un dels punts forts de la nostra defensa de la Independència de Catalunya.

Sempre les dificultats òbvies dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per donar resposta a les necessitats dels catalans, neixen en l’administració colonial i de conquesta que el règim borbònic ens administra, i fer veure que això no és així, actitud cega que forma part de la volguda recuperació de la normalitat per part dels acomodats en la política autonòmica, ens porta a la divisió entre catalans i a la frustració democràtica.

ELS SERVEIS SANITARIS A SANTA COLOMA DE CERVELLÓ

L’esbiaixada, partidista i temorosa moció de “Progrés” instrumentalitza a més un moviment social del tot just. No es pot negar que “el passat 30 de juny, les marees blanques, moviments socials i veïnals, amb el suport dels sindicats, col·lectius de professionals de sector i forces polítiques es van mobilitzar per tot el territori de Catalunya per defensar l’atenció primària, reclamant la reobertura dels CAPs i dels consultoris locals. Milers de persones van sortir al carrer van reclamar la millora urgent de l’atenció primària sota el lema de ‘Més que mai Sanitat Pública’”, i no es pot deixar de donar suport a aquesta petició perquè hi ha efectivament el perill que la burocràcia, i l’autoritarisme revestit d’eficàcia econòmica, aprofitin la pandèmia per disminuir el nivell de servei sanitari a la població.

Ara bé, és prudent exigir la recuperació dels nivells de consulta presencial previs a la pandèmia? Si preguntem als professionals ens diuen que per evitar la propagació del virus no és una proposta prudent. Si preguntem a la gent trobem respostes de tot tipus: els qui són hàbils amb els mitjans informàtics ens diuen que per a segons quins cassos és millor no tenir la necessitat de desplaçar-se, i la gent gran normalment desitja refer la relació personal directa anterior.

Al nostre entendre els Serveis Sanitaris de la Primària s’han d’adaptar partint de la situació anterior, als requeriments nous de la població que ara disposa de majors canals de comunicació que abans, que és un objectiu molt diferent del que proposa la moció.

A nosaltres ens sembla molt més raonable adequar el CAP de la nostra vila a la demanda de la població, estar especialment atents a la gent gran, i per tant a la possible extensió dels serveis domiciliaris, i aconseguir que la via telemàtica sigui molt més eficient que actualment.

EL PACTE NACIONAL PER LA SALUT

Finalment la moció demana “als agents implicats” l’elaboració per consens d’un Pacte Nacional per la Salut, com si tots plegats no en fóssim d’ “agents implicats” i com si el consens fos l’única forma de bastir “un sistema de salut públic, universal, equitatiu i de qualitat”.

Des del convenciment que amb totes les seves mancances la política parlamentària és un bon fonament per a un sistema democràtic digne d’aquest nom, i que els moviments socials poden influir-la poderosament si no hi ha les interferències dels altres poders propis dels règims autoritaris com el colonial espanyol, una lectura atenta de la proposta la desqualifica totalment.

Santa Coloma de Cervelló, 29 de juliol del 2021

Santa Coloma de Cervelló per la República (JxC)