El règim sorgit del 78, i les seves petites concessions democràtiques, mai van ser acceptades pels franquistes purs instal·lats al cor de l’Estat.

El cop d’estat militar d’en Tejero, Armada, Milans del Bosch, i avalat per Juan Carlos I, va obrir la porta a re-centralitzar competències. La LOAPA en va ser el seu fill.

Ja fa estona que l’Estat i governs espanyols de torn, amb excuses com la contenció del dèficit, estan procedint a una re-centralització de competències en tota regla, i la cessió de noves competències és neutralitzada fins i tot quan es pretén legislar a favor dels més desfavorits. L’Estat i govern espanyols, utilitzant la seva legalitat, fan que les lleis progressistes quedin fulminades per un Tribunal Constitucional de rang més polític que jurídic.

Hores d’ara l’OMS, i en menor mesura la UE, han declarat i afirmat que el coronavirus s’ha estès per transmissió de contacte i que ja és una PANDÈMIA. Donat que avui encara no tenim antídots, només la regla del confinament per evitar la seva propagació és la solució. Xina i Itàlia són els primers que ho han fet i amb uns resultats bastant bons.

Catalunya ha estat pionera per combatre el virus. El nostre Govern, assessorat pels nostres professionals i tècnics sanitaris, ha entès que confinament i mesures preventives és el millor que es pot fer per combatre el virus. Sobre tot perquè de moment no tenim la recepta per liquidar-lo.

Les mesures que de moment ha adoptat la Generalitat han estat valorades a nivell intern i internacional com excel·lents. No així pel govern espanyol. Catalunya demana el seu confinament amb l’ajut del govern espanyol, i la seva comprensió. La resposta miserable, a més de no haver fet el que tocava a la Comunitat de Madrid, és la RE-CENTRALITZACIÓ i la pèrdua de les competències sobre Interior, Sanitat i Transport.

Unitat és el clam del govern espanyol. Diu que amb la unitat guanyarem al virus. És la mateixa unitat que practicava el franquisme i va acabar amb la vida de més de 150.000 republicans (Paul Preston, l’Holocaust espanyol, 29 de Juny del 2011 ). Unitat per acabar amb competències de gestió. Unitat per deixar clar d’una vegada que a la Península només hi ha una nació: Espanya.

Les mesures centralistes, amb l’objectiu de que quedi clar on és el poder, són un desgavell de tal magnitud, que si no ens plantem ho pagarem car. No són mesures per lluitar contra la propagació del virus, són mesures per empastifar, i creiem també que per impedir, que Catalunya doni cap lliçó organitzativa d’efectivitat en aconseguir que el virus tingui el mínim recorregut.

Ens han venut, fins i tot els d’ERC, que millor amb un govern espanyol d’esquerres i progressista. La pregunta que s’escau és: Què collons té de progressisme treure competències de gestió, i no fer cas als professionals per combatre el virus? La resposta creiem és senzilla: acabar la construcció de la “España una, grande y libre”, encara que la vulguin republicana (que tampoc no és el cas, vista la defensa dels borbons per part de socialistes i podemites). La quantitat de morts i la incidència econòmica, que la tindrà, és el de menys.

Ahir el govern de Pedro Sánchez (PSOE) i Pablo Iglesias (UP) van clavar l’estocada definitiva per liquidar, via cop d’estat encobert, el règim del 78, però no per aprofundir amb més democràcia, sinó per fer més Espanya.

Ha hagut de ser un virus el que per fi ens mostri sense vergonya que l’objectiu dels poders franquistes no és la seguretat, ni la sanitat, ni la equitat salarial, ni la justícia social; senzillament és la lluita permanent d’un Estat corrupte per mantenir l’statu quo i -com no- als borbons, símbol del franquisme i de la unitat espanyola.

L’hora de decidir és a prop i la decisió cada dia és més obvia: independència i República catalana. Comencem a fer tard.

Boi Fusté

15 de Març de 2020