La baula d’una passió compartida.

Ens ha deixat a les acaballes d’una tardor en la que les ànimes de càntir perden l’esperança en la primavera que ha de venir, En Manel Barragan i Gómez, un dels més apassionats veïns nostres pel que fou, és i pot ser la gaudinista Colònia Güell i, per tant, la vila de Santa Coloma de Cervelló.

En Manel no solament somnià en una reviscolada Colònia, en el reconeixement general dels seus valors, en la seva major activitat cívica i productiva possibles, sinó que hi visqué i hi treballà incansablement, també ajudant generosament als qui compartien el seus anhels, malgrat que molt poques vegades trobà el ressò mínim esperable dels qui tenien i tenen l’obligació de portar els somnis col·lectius al viure de cada dia, perquè per a tal fi es postularen i s’han postulat, i han obtingut la confiança de la majoria dels colomins.

En Manel aplegava en la seua persona les qualitats que el feien el candidat idoni per a ser l’animador discret i eficaç de la Colònia: a la vocació empresarial i una fina sensibilitat per a la bellesa i l’obra ben feta, s’hi afegia l’admiració i l’amor per l’obra d’Antoni Gaudí i els seus col·laboradors i, amb ella, a la nostra terra i a la nostra llengua,  així com una afabilitat que, de ben segur, en un poble i uns temps menys dominats per prejudicis ideològics paralitzants, hagués facilitat la tasca del promotor que s’acostava a la gent del poble amb transparència i amb el convenciment que podrien compartir els seus projectes.

El nostre veí, cosa que ens honora, fou un incansable i persistent treballador que coneixia les tècniques emprenedores i gaudia de l’agudesa i determinació necessàries per posar sobre la taula, no solament el diagnòstic crític de les mancances identificades, sinó les possibles solucions.

Aquest és el llegat d’En Manel Barragan: els múltiples projectes de solucions proposades que donen fe dels seus somnis apassionats i de la seva fe en tots nosaltres.

I l’entomem amb modèstia i orgull. Ens somniem dignes successors de mantenir alçat el seu estendard, la bandera de combat contra el desànim, el fatalisme i el pessimisme.

Tots som cridats a fer forta la baula que ens ha de portar fins la propera primavera!

Antoni Maria Gavarró i Ferrer

14 de desembre del 2021