Entestats com estan per fer normalitat de tot plegat, alguns Consellers del Govern sembla que no s’adonin que el “Gobierno de España” està determinat a fer la segona LOAPA dedicada “amb amor” a Catalunya. Ho diem per la resta de Comunitats, ja no tan autònomes, que mai han demanat oficialment el Dret d’Autodeterminació quan, de moment, Catalunya sí.

Mai -diu en Pedro Sánchez- hem pres les competències a ningú. Alhora té la santa patxoca de dir-nos que, amb la tercera fase, es retornaran les competències. L’estat d’alarma ha confirmat on està el poder polític i econòmic, i que la “co-governança” sempre ha estat un eufemisme d’enganya-babaus.

Des de la Colau, el PSOE, UP o els Comuns, i amb el silenci dels sindicats oficials, tothom demanava i exigia l’obertura de les escoles i universitats. Sense cap estudi de com pot afectar a la mainada el virus i la seva capacitat transmissora. Sense haver avaluat els costos d’una posada en marxa que requerirà nous protocols i procediments i, com no, també incorporar uns quants centenars més de professors, netejadors,…I finalment, i el que és més important, sense saber si cal continuar amb la tecnologia online ni com s’han de fer les avaluacions. Tantes incògnites com propostes hi ha, però qui finalment ha de decidir és el Govern i la Conselleria d’Ensenyament.

Sembla que el proper dia 8, en Fase 2, les escoles obriran. I la pregunta que ens fem és perquè obren. A poc a poc els pares van rebent la bona nova. No hi haurà tasca acadèmica ni a les escoles ni als instituts. Es traspassa la responsabilitat a la direcció escolar sobre el com, amb quina intensitat, amb quins horaris, quants alumnes per classe, que faran amb la resta, tot continuant al mateix temps la tasca online que ja venien fent, i sense menjadors. I la feina afegida d’informar als pares de tot plegat. Mentrestant, Ensenyament continua estudiant com serà l’inici del curs 2020/21. Buscant diners per noves contractacions de professors, per l’increment dels serveis de neteja, desinfecció, seguretat, i de locals alternatius. Vaja, un bon paquet per iniciar el nou curs que, aquest sí, hauria de ser acadèmic i amb les seves avaluacions pertinents.

No ho diran. Igual els fa vergonya. Aquesta obertura de les escoles és un sense sentit. És ni més ni menys que unes colònies disfressades per aparcar els nens. Segur que la majoria de famílies ho haurien entès si des d’Ensenyament o Socials s’hagués dit i explicat que el curs s’ha acabat i que ara el que farem, en fase de recuperació econòmica, és posar a l’abast dels pares, per qüestions laborals, un lloc on atendre als nens. No calia complicar la feina que fan els professors via online perquè ara, a sobre, hagin de fer de monitors d’estiu.

Preparem-nos pel nou curs. Aquest està liquidat, i l’únic que importa fins al setembre és la conciliació de la vida familiar amb la laboral. La resta és vendre’ns gestió a canvi de vots.

7 de juny del 2020