Sembla que el que més els importa sigui Espanya.

Hores d’ara, només els recalcitrants espanyols admetran mai que a la Península hi ha unes quantes Nacions, i que l’espanyolitat és una imposició tan arcaica com inútil que de ben segur finirà, com l’extinta Iugoslàvia.

Si les energies i mitjans utilitzats per preservar la unitat espanyola es fessin servir per tenir més democràcia i drets, segur que tots els pobles peninsulars anirien millor.

Però no, el centralisme castellà i madrileny entestat en centralitzar i controlar-ho tot. Sempre “por España”. De res serveix que la Xina (d’on prové i s’ha contingut la pandèmia) ens expliqui com s’ha de fer per contenir la propagació. El govern espanyol i el seu Estat entestats en no fer cas de les experiències i recomanacions.

Baviera decideix el confinament, Itàlia també. Ara fins i tot Califòrnia i New York. Sembla que el confinament total és de moment l’únic remei conegut per evitar la propagació.

Espanya “is different”. No confinen Madrid, que és el focus infectat més important de la Península, ni el seu Aeroport ni l’arribada radial dels trens. No permeten que ho faci Catalunya. Sembla que a ses Illes sí. Re-centralitzen els productes de primera necessitat per combatre el virus, i tenen el desvergonyiment de dir-nos que és per poder fer després una distribució racional en funció de les necessitats. Productes fabricats a Andalusia, Catalunya i a d’altres indrets, d’anada i tornada en el millor dels casos. Tot un sense sentit.

Tan senzill i tan efectiu que hagués estat: Primer admetre que les decisions per evitar la propagació i la seva atenció havien de dependre de Sanitat. Segon, que els executius institucionals es posessin a disposició immediata de Sanitat per dictar les ordres oportunes d’acord amb les decisions que Sanitat i científics dictaminessin. Tercer, exigir la coordinació total entre tots els responsables de Sanitat per afrontar la pandèmia en totes les seves vessants d’atenció i investigació. I quart, d’acord amb les decisions sanitàries, totes les forces de seguretat, l’únic que haurien de fer és vetllar pel compliment al carrer de les decisions tècnic-sanitàries; i si aquestes demanaven confinament total, doncs això. I el nostre MHP i el seu Govern és el que fan i demanen.

Sembla que el govern centralista ni escolta ni deixa fer. Potser demà se’n penediran, però el mal ja estarà fet. Des d’aquesta humil finestra, l’únic que podem fer és demanar que tothom segueixi estrictament les instruccions que el nostre Govern dicta d’acord amb Sanitat, i que quan tot això passi (que passarà), que tothom recordi que nosaltres, amb el poder del vot, posem i traiem politics dels llocs institucionals.

Boi Fusté

20 de Març del 2020