Davant situacions excepcionals, decisions excepcionals

El nostre Grup municipal, Santa Coloma de Cervelló per la Republica-JxCat, només té un regidor, i aquest no forma part de l’Equip de Govern. En els gairebé dos anys que portem de mandat, el nostre treball ha estat traslladar, el més argumentadament possible, a l’equip de Govern, les inquietuts i demandes que ens arriben des de la ciutadania.

Hi som per defensar els interesos de tots els nostres veïns. Sense excepció. Avui, ens cal informar a tothom de la resposta que l’equip de Govern (Progrés, Comuns i Col·laborem-ER) ha fet a la nostra proposta i petició en referència al Casal d’Estiu.

Un breu apunt previ: Per si no ho sabíeu, el “Gobierno de España” ha decretat que, pels exercicis dels anys 2021 i 2022, els Ajuntaments podran gastar part del romanent econòmic municipal, que és un fons estalviat obligatoriament per recolzar la banca, contenir el deute públic i complir -és un dir- els compromisos de l’estat amb la UE: diners dels veïns  i veïnes del poble obtinguts a través dels impostos. No es podrà disposar de tot, però els indicadors apunten que serà sobre un 40 % del romanent total. Al nostre municipi se’n podria utilitzar més d’un milio d’euros.

Com tots sabeu, som un poble en què la joventut representa més d’un 20% de la població actual del nostre municipi. És una xifra molt elevada en comparació amb altres municipis en els que pot representar menys del 10% com a màxim. Com sabeu tots, aquesta pandèmia ha fet molt de mal a la nostra joventut a nivell emocional i psicològic. Al nostre municipi tots els grups polítics, col·legis, institut, entitats, persones a títol individual,… pensem que hem d´ajudar fortament a aquest col·lectiu que, apart dels nostres majors, també ha patit molt durant la pandèmia.

També sabreu que molts veïns ho estan patint en primera persona: alguns han perdut el lloc de treball, d’altres estan afectats per un ERTO  o directament sofreixen una disminució considerable dels ingressos per culpa del context. I és en aquest context, que us exposem el motiu de fer-vos arribar l’anterior informació:

Molts veïns del nostre poble s’han posat en contacte amb nosaltres per a preguntar-nos si, de cara al Casal  d’Estiu (Activa’t) i d’altres d’enguany, hi hauria algun tipus de subvenció per a sufragar-ne el cost per nen/a. Sabem que, de sempre, l’Ajuntament ajuda; pero creiem que toca fer un pas més.

El primer que vam fer és parlar amb el Departament de Serveis Socials i preguntar si hi havia algun tipus d’ajuda per a enguany. Si n’hi havia, quines eren les bases per a poder optar a aquestes ajudes, etc… La resposta va ser que serien les de cada any, (que encara no sabem quines són), i que les ajudes es donarien a títol particular a qui les sol·liciti i compleixi els criteris requerits, i no extensivament a tota la ciutadania.

El nostre Grup municipal lamenta la resposta de l’actual Equip de Govern del nostre poble, que no es mostra especialment col·laborador amb el gran esforç que molts pares fan perquè els seus fills puguin anar al Casal d’Estiu, ja que per a moltes famílies, per exemple si tenen dos fills, la despesa representa més de 1.000€. Com dèiem, molts d’aquests veïns ho estan passant malament a nivell econòmic o van molt justos per a arribar a final de mes. A més, la majoria no ha demanat mai cap ajuda social i no vol abusar del sistema, o bé directament li fa vergonya demanar-la. Aquestes famílies s’han vist en la tessitura de renunciar a apuntar els seus fills al Casal d’enguany o, els que els han apuntat, haver de demanar els diners a familiars. Són gent que mai s’ha vist en aquesta situació i prefereix intentar sortir d’aquest escull per si mateixa, sense demanar ajuda social.

El nostre Grup municipal, veient aquesta problemàtica i sabent que enguany i l’any vinent podrem gastar diners del romanent econòmic municipal -o sigui que tenim diners-, ha plantejat a l’Equip de Govern que enguany es pugui donar una subvenció als promotors-organitzadors, per part de l’Ajuntament, d’un 30, 40 o 50% per abaratir el preu d’inscripció. Sense fer distincions entre els que van justos i els que no. Evidentment, aquelles famílies que per algun motiu no poguessin aportar res econòmicament, el seu cas es tractaria a nivell particular via ajuts socials.

Us hem de dir que ja hem obtingut la resposta per part de l’Equip de Govern. La resposta ha estat clara i trasparent: que “No”. Es farà el que s’ha fet cada any. Tots aquells casos que tinguin problemes ho han de gestionar a nivell particular amb els Serveis Socials de l’Ajuntament, i se’ls donarà resposta a tots. Però no volen col·laborar amb una subvenció per abaratir el cost d’inscripció.

Mantenir el nostre jovent ocupat i no pel carrer durant tres mesos huria de ser un compromís municipal. Facilitar-ho, donat el context actual, una obligació. Sobre tot quan no presuposa en cap cas endeutar-se.

El nostre Grup continuarà treballant i proposant tot allò que benificïi als veïns i veïnes del poble, malgrat que avui poc podem fer, donat que només som oposició.

 

Santa Coloma de Cervelló per la República (JuntsxCat)

28/04/2021